Munkahelyi képzések támogatása

man in brown long sleeved button up shirt standing while using gray laptop computer on brown wooden table beside woman in gray long sleeved shirt sitting
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal egyik legfontosabb célkitűzése, hogy segítse, támogassa Magyarországon a fiatalok szakmához jutását annak érdekében, hogy a fiatal generáció tagjai sikerrel találják meg helyüket a munka világában. Emellett a Hivatal nem feledkezik meg azon idősebb korosztályról sem, akik már rendelkeznek szakmával, de annak további elmélyítésére törekszenek, esetleg egy új szakmát szeretnének elsajátítani, hiszen a szakképzési centrumokban a felnőttoktatás és felnőttképzés keretében egyaránt bővülő szolgáltatásokkal találkozhatnak az érdeklődők.

Az NSZFH kiemelkedően fontos feladata az Élethosszig Tartó Tanulás (Life Long Learning) szemléletének és eszmeiségének meghonosítása és kiterjesztése hazánkban. A Hivatal elkötelezett abban, hogy az iskolarendszeren kívüli felnőttképzés minőségének folyamatos fenntartásával elősegítése a felnőttkorúak bekapcsolódását a különféle képzésekbe. Ennek megvalósulása érdekében dolgoznak együtt az NSZFH munkatársai konzorciumi partnereikkel – a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztériummal – többek között a GINOP-6.1.7-17 kiemelt projekt megvalósításán is.

GINOP-6.1.7-17-2018-00001 azonosító számú „Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok és nagyvállalatok munkavállalói számára indított képzések szakmai támogató programja” című felhívás célja, hogy támogassa az alkalmazottak foglalkoztathatóságának, a munkavállalók munkahelyi készségeinek és kompetenciáinak javítását célzó munkahelyi képzésekre irányuló pályázatos programok eredményes megvalósítását. 2018 tavaszán a munkáltatók számára hiánypótló pályázati lehetőségek (GINOP-6.1.5-17; GINOP-6.1.6-17; GINOP-6.1.8-17) nyíltak meg képzési területen.

A GINOP-6.1.7-17 kiemelt projekt kitűnő példája az együttműködésnek és a projektek egymásra épülésének. Ahhoz, hogy a kiemelt projekt működését átláthassuk, meg kell ismernünk a hozzá kapcsolódó három nagy uniós projekt (GINOP-6.1.5-17; GINOP-6.1.6-17; GINOP-6.1.8-17) célkitűzéseit is.

A GINOP-6.1.5, a GINOP-6.1.6 és a GINOP-6.1.8 projektek bemutatásából is látható, hogy a feltételrendszer kialakításkor az alkotók arra törekedtek, hogy a projektek keretében megvalósuló fejlesztések a felnőttképzés lehető legnagyobb területét fedjék le, hiszen a felhívások egyaránt támogatják a mikro-, a kis- és középvállalkozásokat, valamint a nagyvállalatokat. Ahhoz azonban, hogy ilyen széles terület szakmaiságát megfelelően biztosíthassák az uniós fejlesztési projektek által szükség volt egy olyan „központi” projektre, amely szakmailag is támogatja a képzések sikeres megvalósulását, ez a GINOP-6.1.7-17 kiemelt projekt feladata.

A GINOP-6.1.7-17 kiemelt projekt megvalósítása során a képzési tervek képzési minőségbiztosítási és foglalkoztatási szempontú értékelésére egységes értékelési, minősítési rendszer jött létre. A képzési tervek minősítéséről tanúsítványt állítanak ki, ami egyben feltétele a GINOP-6.1.8-17 jelű felhívásra vonatkozó támogatási kérelem benyújtásának is.

A GINOP-6.1.7-17 projekt a gazdálkodó szervezetek képzési igényeinek megvalósulását fogja támogatni a szektor sajátosságainak figyelembevételével, így biztosítva a vállalkozások által megszervezett, megvalósított képzések megfelelő minőségét, nyomon követését, így járulva hozzá a GINOP-6.1.5-17; GINOP-6.1.6-17; GINOP-6.1.8-17 programok sikeres megvalósításához.

Az uniós projektek jellemzésére legalkalmasabb kifejezés: az összefogás.

Összefogás egy célért több ország között, egy országon belül több szervezet között, és sok-sok megvalósító között. Menedzsment szemléletű együttműködésre gondolva, amikor lehetőséget kapunk arra, hogy egy általunk vágyott célért közös erőfeszítéssel, együtt haladjunk a megvalósítás rögös útján. A projektek összehangolása azonban szigorú kereteket is jelent, betartandó szabályokat, előírásokat és pontos dokumentációs rendet, kötelező feladatokat és időbeli, pénzügyi ütemezést, amelynek a végén ott az eredmény: a GINOP-6.1.7-17 projekt esetében a gazdaság versenyképességének megőrzése, a vállalkozások versenyképességének támogatása, a gazdaság igényeinek megfelelő képzettséggel és kompetenciákkal rendelkező munkaerő biztosítása.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s