A technológia hatással van a jövőbeni foglalkoztatási tendenciákra

A várakozások szerint az európai munkaerő a 2030-ig tartó időszakban hasonló szinten marad, miközben a munkahelyek számának mérsékelt növekedése valószínűleg csökkenteni fogja a munkanélküliséget – áll a Cedefop június 8-án Brüsszelben közzétett készség-előrejelzésében.

Az előrejelzés azt mutatja, hogy a technológiai változások felgyorsíthatják az ismert foglalkoztatási tendenciákat, így a szolgáltatásokra való áttérést, emellett fokozhatják a foglalkoztatás növekedése tekintetében tapasztalható polarizációt is, tekintve, hogy a magas szintű készségeket igénylő foglalkozások esetében gyors növekedés várható, míg bizonyos, alacsonyabb szintű készségeket igénylő munkahelyek esetében mérsékelt növekedés jelezhető előre. A közepes szintű készségeket igénylő foglalkozások veszíteni fognak jelentőségükből; ezen belül a szakképzettséget igénylő fizikai munkához vagy az irodai alkalmazotti munkához hasonló foglalkozások esetében csökkenés vagy stagnálás valószínűsíthető, tekintve, hogy ezekre az automatizálás és a kiszervezés negatívan fog hatni. Ennek fényében a hagyományos szakoktatást és -képzést újra kell gondolni.

A Cedefop megbízott igazgatója, Mara Brugia az új előrejelzés bemutatására szervezett magas szintű brüsszeli rendezvényen elmondta: „Az előrejelzés célja nem a jövő megjóslása, hanem annak elősegítése, hogy megalapozott döntéseket hozhassunk, elkerülendő, hogy az oktatási és képzési beruházásokról történő döntéshozatalkor a sötétben tapogatózzunk. A proaktív fellépés hatékonyabb, és gyakran olcsóbb, mint a kedvezőtlen hatások későbbi szakaszban történő kezelése.”

A Cedefop együttműködött a Eurofounddal annak érdekében, hogy az Európai Állásmonitor (European Jobs Monitor) keretrendszerének felhasználásával előrejelezze a különböző típusú munkahelyekhez szükséges jövőbeni készségeket. A Eurofound igazgatója, Juan Menéndez-Valdés elmondta: „Ez egy újabb konkrét példa a két ügynökség legjelentősebb eszközeinek – a Cedefop készség-előrejelzésének és az Európai Állásmonitornak – a még nagyobb hozzáadott érték biztosítása érdekében történő kihasználására.”

A globális kereskedelem és az automatizálás által leginkább érintett ágazat a gyártás: a várakozások szerint a gazdasági növekedés nem eredményezi új munkahelyek létrejöttét, sőt, munkahelyek megszűnéséhez vezet. Néhány magas hozzáadott értéket képviselő ágazatban azonban – ideértve az elektromos berendezések, egyéb gépek, valamint a berendezések gyártását és a gépjárműveket – a foglalkoztatás várhatóan jelentős mértékben növekedni fog. Az előrejelzések szerint emellett a számítástechnikai, optikai és elektronikai berendezések területén is a foglalkoztatás bővülése várható.

A foglalkoztatás a leggyorsabban a szolgáltatási ágazatokban fog növekedni, ideértve különösen a jogi és a számviteli szolgáltatásokat, a kutatást és fejlesztést, a reklámipart és a piackutatást, továbbá az adminisztratív és támogató jellegű szolgáltatási tevékenységeket.

A Cedefop igazgatótanácsának elnöke, Tatjana Babrauskiene elmondta: „Az elkövetkező évtizedben a legkritikusabb kezelendő kihívás a munkahelyek polarizálódása lesz, amelynek során csökken a jól fizetett és jó munkahelyek száma. A polarizálódás azt jelenti, hogy növekednek az egyenlőtlenségek azok között, akik hozzáférnek a jó minőségű, szakképzettséget igénylő munkákhoz, és azok között, akikből alacsonyabb szintű álláshelyeken dolgozó, rosszul fizetett alkalmazottak lesznek.”

A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatóságának főigazgatója, Joost Korte zárásképpen rámutatott: „A Cedefop készség-előrejelzése fontos uniós szintű adatforrás. Elengedhetetlen az európai szemeszter keretében Brüsszelben végzett munkánkhoz, valamint a készségek jövőbeni munkaerőpiacoknak megfelelő alakításához.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s